100-ból 84 cégvezetőnek fogalma sincs, hogy mi történik a cégében

Hogy honnan tudom ezt az adatot? A Modern Vállalkozások Programjainak keretén belül a http://digital-agenda-data.eu/ által végzett kutatásból.

Miért hatékonyabbak a tőlünk nyugatra lévő vállalkozások?

A magyar piacon, bizonyára te is észrevetted, egyre nehezebb, ha nem lehetetlen képzett, jó munkaerőt találni. Tudok olyan cégről, aki azért zárt be, mert az összes épkézláb embere külföldre ment dolgozni. A te környezetedben hány olyan ismerősöd akad, aki külföldön dolgozik?

Kevesebb munkaerővel is lehetsz hatékony

Abból kell főzni, ami van, tehát valamit ki kell találni, hogy adott gyártás- vagy szolgáltatás kapacitással hogyan lehet ugyanakkora, vagy akár növekvő megrendelési igényt kiszolgálni. Ez csak egyetlen módon lehetséges. Ha valamit hatékonyabbá teszünk. Pl. pontosabb nyilvántartással, anyagfelhasználással, munkafolyamatok- és megrendelések kezelésével, követésével.

Káosz felszámolva

Erre való az ügyviteli rendszer, aminek további járulékos előnye, hogy az egészen apró dolgok időben észrevehetővé és kezelhető válnak, így nem eszkalálódnak, tehát nem okozzanak később katasztrófát. Pl. nincs kiküldve egy számla, nincs időben megrendelve új alapanyag, elakad az ügyfélreklamáció. Ha kezeled a káoszt, sokkal hatékonyabb lesz a céged, ezáltal több pénz marad fejlesztésre.

Három plusz egy fél megoldás

Az ügyvitel mindenképpen jelen van a cégedben, csak az nem mindegy, hogy milyen szinten.

Mik ezek?

1. Az ügyviteli rendszer fejben, vagy „kockás” papíron létezik. Ez a lehető legrosszabb. A cégvezető érzésből vezet. Néha fogalma sincs arról, hogy mikor mi történik a cégében. Azt hiheti, mindenre rálát, de ez nem így van. Néha ezzel nagy károkat okoz saját magának.

2. Excel van, amit varázspálcaként használnak, azonban hosszú távon ez teljesen zsákutca. Az Excel nem az ügyviteli folyamatokra van tervezve. Persze lehet vele küzdeni, de ez mindig félmegoldás marad.

3. Van rendes ügyviteli rendszer, de az elképesztően rugalmatlan. Univerzális mindenre jó, de valójában pont arra nem, amire neked kell. Nincs fejlesztési lehetőség. Tetszik, nem tetszik, azt kapod ami van.

4. A negyedik eset a legrosszabb, igazi katasztrófa, de erről majd később.

Ez az egyetlen dolog okozza a káoszt a cégedben

Amikor azt írom, hogy ügyvitel, egyáltalán nem csak egy számlázóra, vagy valamiféle univerzális készletkezelőre gondolok. Az ügyviteli rendszer egy cég stratégiai támaszpontja, ami a legfontosabb adatokat foglalja össze. Szinte minden cégnél, akikkel elkezdek dolgozni, hasonló problémák jelentkeznek. Ebből adódik minden további következmény.

Mi a problémák gyökere?
Az, hogy nem látják át a folyamatokat. Nincs egy átfogó kép a megrendelésekről, ügyfelekről, gyártási (szolgáltatási) folyamatokról. A cégvezető nagyon sokszor vakrepül, ezért rosszabb döntéseket hoz, mint tehetné.

Amikor lábon lövöd magadat

Magyarországon rengeteg kiváló, előre elkészített, dobozos rendszer közül lehet válogatni! Az univerzális rendszerek, általában nagyobb cégméret esetén működnek jobban. Ott, ahol nem kell speciális funkció, hanem előre kialakított sémák szerint működik a cég.

Ha a te céged nem univerzális, akkor máris lábon lövöd magadat egy dobozos szoftverrel. Hogy miért? Mert minden cégnél más és más folyamatok alakulnak ki. Sokszor még iparágon belül is teljesen eltérő megoldásokkal lehet találkozni. A valóság az, hogy minden cégvezető a saját elgondolása szerint vezeti a vállalkozását. Ha nem így lenne, akkor senki nem újítana, nem csinálna másként semmit.

Egyedi rendszer a megmentőd, de belelökhet a szakadékba!

Nem kérdés, hogy egy cégre szabott rendszer, mindig eredményt hoz. Ez logikus. Hiszen pontosan azokat a folyamatokat támogatja, amik a cégedben kialakultak és nem azokat, amiket egy kész szoftver erőltet rád. De ennek van egy nagy veszélye...

Libamájjal töltött combot szeretnél, májkrémes kenyeret kapsz

Megalapozott statisztikák bizonyítják, hogy az egyedi informatikai fejlesztések 90%-a a kukában végzi. Erről írtam egy külön cikket korábban, nem részletezném az okokat, de elég elkeserítően magas ez a szám. Vérlázítóan nagy pénzek landolnak fejlesztő cégeknél úgy, hogy azért gyakorlatilag a megrendelő nem kap semmit.

Ha ügyviteli rendszerben gondolkodsz, akkor olyan céget kell keresned, ahol 100%-os garancia van a munkára. Nem, itt egyáltalán nem arra gondolok, hogy az elkészített ügyviteli rendszer megbízhatóan működjön, legyen biztonságos és legyen mindig elérhető, mert ez alap. Sokkal inkább arra, hogy a fejlesztés végére pontosan azt kapd, ami nálad működik.

Egy rendszer fejlesztése nem abból áll, hogy te elmondod az igényeidet, majd pár hónap múlva a fejlesztők, mint akik jól végezték a dolgukat, prezentálnak valamit.

A szükséges funkciók mindig használat közben derülnek ki!
Tehát az első megbeszélések után a lehető leggyorsabban elérhetővé kell működő programfunkciókat. Nem probléma, ha azok nem tökéletesek, mégis támpontot adnak, mert innen lehet tudni, hogy jó –e az irány, vagy mit kell ahhoz átalakítani, hogy az legyen.

Ez a nagy dolog, mert ez az, amitől tiszta és átlátható lesz a céged. Sokkal jobb és gyorsabb döntéseket tudsz hozni, s elégedetten hátradőlhetsz, mert minden tőled elvárhatót megtettél. Felkerülsz a felső 16%-ba.

Ha még nem találtál olyan céget, aki ezt megvalósítja neked, akkor

Te is vakon vezeted a cégedet?

99570259901511122851.png
100-ból 84 cégvezetőnek fogalma sincs, hogy mi történik a cégében. Hogy honnan tudom ezt az adatot és milyen következményei vannak ennek? Kiderül a cikkből
 

Sikeres ügyvitel? Így vezesd be!

63566702681487758909.png
Tudtad, hogy csak minden 10. ügyviteli szoftver bevezetése sikeres? Kíváncsi vagy, hogy min buknak el a cégek?
 

Így kezeld az érdeklődőket

64071270941459420132.png
Sok az érdeklődőd mégsem állnak sorba nálad a vevők? Ez nem véletlenül van. Az értékesítés egy folyamat, amit valahogy kezelni kell. Ebben segíthet a CRM (ügyfélkapcsolat kezelő rendszer).
 

A szoftvertervezés alapelvei

11919258431385368158.jpg
 

Minőségbiztosítás

13161586521385368187.png