A szoftvertervezés alapelvei

Mi is az a szoftver?

A szoftver többnyire egy számítógépes program, amely valamilyen feladatot végez. A szoftverek nagyon sokfélék lehetnek. Pl. szoftver működteti a mikrohullámú sütőt vagy a telefonunkat de akár a Curiosity marsjáró rendszerei is mind - mind szoftvereknek köszönhetően működnek. A szoftverek tulajdonságaikból és feladataikból adódóan csoportokba sorolhatók. Mivel nagyon sokrétű felhasználási területen képviseltetik magukat, ezért minden szoftver specializálódott valamilyen területre. A területek kisebb területekre bomlanak és így tovább egészen addig, míg egy célszoftvert definiálhatunk.

Miért kell megtervezni a szoftvereket?

Napjainkban egyre több területet kötnek össze a számítógép alapú rendszerek. A szoftverek ebben a környezetbe a rendszerek (hardverek, hálózat, szoftverek) egyre nagyobb és növekvő hányadát teszik ki.

Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy szoftver beváltja -e a hozzá fűzött reményeket vagy sem. Magyarul kifizetsz érte egy rakás pénzt, és a végén senki nem sértődik meg, ha működik. Legfőképpen fontos, hogy az un. *kritikus rendszereknél, hogy jól és megbízhatóan működő szoftverek kerüljenek átadásra.

* Kritikus rendszer: olyan rendszerek, ahol létfontosságú pl. életek függhetnek tőle, hogy a szoftver megfelelően működjön. Ilyen lehet egy kórházi berendezés, egy repülésirányító rendszer, de egy egyszerűbb inzulin adagoló pumpa szoftvere is.

Mivel vállakozó vagy, ezért neked nem az inzulinadagoló pumpa szoftvere lesz a mérvadó, hanem az, hogy a 129 megrendelés pontosan mennyi alapanyagot vitt el, és megérte -e neked azt legyártani vagy sem.


A szoftverek tudatos tervezése valahol az 1960-as évek végén kezdődött. Ugyanis akkor jelentek meg olyan hardverek (szoftvereket futtatni képes számítógépek) amelyek már képesek voltak komplexebb és bonyolultabb szoftverek futtatására is. A bonyolult szoftverek azonban egyre nagyobb kihívás elé állították a programozókat. Időszerű volt tehát elgondolkodni azon, hogy a jövőben megjelenő szoftvereket tudatosan megtervezzék mielőtt nekiállnak a megvalósításuknak. A tervezéssel rengeteg programozásra fordított idő volt megtakarítható.

Milyen életciklusai vannak egy szoftvernek?

Ideális esetben ez a következőképpen néz ki:

- megjelenő igény
- tervezés
- kivitelezés + tesztelés
- leszállítás
- evolúció azaz továbbfejlesztés

Egy üzleti szoftver tervezésénél és kialakításánál kritikus lehet, hogy minél előbb működjön néhány fontos funkció. A kisebb vagy nem annyira fontos feladatok megvalósítása menet közben is létrejöhet. A nagyobb és fontosabb funkciók megléte és működése azért is fontos, mert a legtöbb esetben az egyedileg fejlesztett rendszerek egyes életciklusai (verziók között eltelt időszak) nagyon rövidek is lehetnek. Akár néhány hét alatt is megváltozhatnak a kívánalmak. Erre mindenképpen fel kell készülni és úgy kell tervezni az egyes fő funkciókat, hogy azok könnyen módosíthatóak, cserélhetőek legyenek.

Sok esetben akkor derül ki egy-egy programrészről, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, ha elkezdik használni. Nem biztos, hogy amit a cégvezetés vagy a management a működéssel kapcsolatban megálmodott, az a valóságban is jól teljesít majd. Egy tapasztalt szoftvertervező vagy projektmanager rengeteg fölösleges munkától és költségtől tudja megkímélni mindkét felet. Az ügyfelet azért, mert olyan javaslatokat tesz vagy tehet, amire a megbízók nem is gondolnak, a fejlesztő cégnek pedig az előrelátásával biztosítja, hogy az átadott rendszer az elvárásokhoz a lehető legjobban közelít.

Azért kiemelkedően fontos ez, mert az informatikai fejlesztések 90%-a sikertelen!

Balogh Béla

Te is vakon vezeted a cégedet?

99570259901511122851.png
100-ból 84 cégvezetőnek fogalma sincs, hogy mi történik a cégében. Hogy honnan tudom ezt az adatot és milyen következményei vannak ennek? Kiderül a cikkből
 

Sikeres ügyvitel? Így vezesd be!

63566702681487758909.png
Tudtad, hogy csak minden 10. ügyviteli szoftver bevezetése sikeres? Kíváncsi vagy, hogy min buknak el a cégek?
 

Így kezeld az érdeklődőket

64071270941459420132.png
Sok az érdeklődőd mégsem állnak sorba nálad a vevők? Ez nem véletlenül van. Az értékesítés egy folyamat, amit valahogy kezelni kell. Ebben segíthet a CRM (ügyfélkapcsolat kezelő rendszer).
 

A szoftvertervezés alapelvei

11919258431385368158.jpg
 

Minőségbiztosítás

13161586521385368187.png